Kunstrijden

Kunstrijden bij BKV

Het soloschaatsen heeft bij BKV altijd een belangrijke plaats ingenomen. BKV heeft vanaf de oprichting in 1969 ernaar gestreefd een club te zijn voor alle niveaus.  Onze basis is altijd de grote groep jonge recreanten geweest. Zij trainen op zaterdag anderhalf uur.

Naast deze recreanten heeft BKV veel wedstrijdrijders die in de verschillende regionale en landelijke wedstrijden uitkomen. In de loop der jaren heeft dit veel kampioenen en podiumplaatsen opgeleverd.

Kunstschaatsen is een heel moeilijke sport. Om een goede wedstrijdschaatser te worden, moet je beschikken over talent, een goede motivatie, ambitie en veel doorzettingsvermogen. Naast de ijstrainingen zul je ook moeten werken aan conditie en ballet. BKV biedt deze mogelijkheden.

Hoe wordt je van jonge recreant een wedstrijdrijder?

Als je vanuit de recreanten geselecteerd bent om door te stromen naar de wedstrijdgroep kom je eerst in de categorie Solo 1. In deze groep worden de beginselen van het kunstschaatsen aangeleerd. Eerst wordt er gewerkt aan een goede schaatsvaardigheid van waaruit je kan gaan werken aan een echte kür op muziek. In deze groep moet blijken of je echt geschikt bent voor de wedstrijdsport (in solo en/of synchroonschaatsen).

Het vervolg op Solo 1 zijn de groepen Solo 2 en 3. De indeling is afhankelijk van niveau en leeftijd.

Naast deze indeling heeft BKV nog de Topline selectie. Dit zijn door de trainers geselecteerde schaatsers die de potentie hebben om door te groeien naar het Nederlandse NK niveau of daar al in rijden. Voor deze groep is er extra ondersteuning en training.

Waar train je voor?

In Nederland zijn er de volgende wedstrijdcategorieën voor soloschaatsers:

Het NK niveau met de verschillende leeftijdscategorieën: senioren, junioren, novice en debs.
Het KNSB cup niveau is de categorie hieronder en bestemd voor rijders die (nog) niet aan de NK wedstrijden mee mogen doen. Ook hier is er een indeling in leeftijd en niveau.
Verder worden er ook showwedstrijden voor verschillende categorieën gehouden.

Hoe vaak moet je trainen?

Aanvankelijk sta je 2x per week op het ijs. Hoe verder je komt hoe meer er getraind moet worden. Toprijders trainen 6 dagen per week meerdere uren per dag.

Welke trainingen zijn er?

Naast de ijstrainingen zijn er conditie en balletlessen. Voor kunstrijden heb je een prima conditie, stabiliteit en lichaamsbeheersing nodig. De off- ice trainingen zijn daarom een onmisbare schakel.

Waarom trainen bij BKV?

Omdat BKV er in is geslaagd om een volwaardig programma op te stellen, waarin bovengenoemde trainingen gegeven kunnen worden door deskundige trainers.

BKV is dus met recht een club voor alle niveaus te noemen. Voor meer informatie over de organisatie en/of de trainingen, klik op één van de links hiernaast.