Synchroon

Synchroonrijden bij BKV

Een belangrijke tak van het kunstrijden bij BKV is het synchroonschaatsen,.

Synchroonschaatsen vindt zijn oorsprong in 1956 en werd eerst als opluistering van b.v. ijshockeywedstrijden gehouden. In  1976 werd er voor het eerst een officiële wedstrijd gehouden. Het duurde toch nog tot 1994 voor de ISU het synchroonschaatsen als vijfde tak van het kunstrijden erkende. Sindsdien heeft BKV zich altijd ingezet om deze vorm van het kunstrijden in Nederland te promoten. In 2000 waren de Duke Town Diamonds van BKV present als Nederlandse afgevaardigde op het eerste WK synchroonschaatsen.

In tegenstelling tot het solorijden ligt de nadruk bij het synchroonschaatsen veel meer op de schaatsvaardigheid en zijn sprongen en pirouettes van ondergeschikt belang. De topteams uit Canada, Finland, Zweden en de V.S hebben allemaal een schaatsvaardigheid die te vergelijken is met hoogste solotesten in Nederland. De teamprestatie en het groepsproces is bij het synchroonschaatsen van groot belang. Het team is zo sterk als de zwakste schakel. Synchroonschaatsen levert een belangrijke bijdrage aan de breedtesport. Binnen de vereniging zorgt het voor een constante factor van het ledental en vergroot het de sociale betrokkenheid bij leden en ouders.

Bij wedstrijden wordt gereden in formaties van 12 tot 16 personen waarbij verschillende passen, groepsformaties en schaatsmanoeuvres moeten worden uitgevoerd. Hoofd, benen,  armen en lichamen dienen gelijk te bewegen als eenheid. Steeds zitten er een aantal vaste onderdelen in zoals de lijn, de cirkel, het blok, molen en intersectie.

De verschillende teams bij BKV zijn:

  1. Duke Town Ice Puppies (Juvenille, Show team)
  2. Duke Town Angels (Mixed Age)
  3. Duke Town Ice Crystals (Novice)
  4. Team Ice United (Senior)

De leden van de teams worden veelal op jonge leeftijd geworven uit de recreanten. Ook is het bij BKV mogelijk om zowel solo als synchroon te rijden.

[embedplusvideo height=”380″ width=”640″ editlink=”http://bit.ly/1DLyCdn” standard=”http://www.youtube.com/v/PqlpEDILjJo?fs=1&vq=hd720″ vars=”ytid=PqlpEDILjJo&width=640&height=380&start=&stop=&rs=w&hd=1&autoplay=0&react=1&chapters=&notes=” id=”ep5597″ /]